Náčelník VLK-a žiada NBÚ o vykonanie bezpečnostnej previerky

31.10.2003 Celý región

O vykonanie bezpečnostnej previerky svojej osoby požiadal 27. októbra Národný bezpečnostný úrad (NBÚ) Juraj Lukáč, náčelník Lesoochranárskeho zoskupenia VLK ...
O vykonanie bezpečnostnej previerky svojej osoby požiadal 27. októbra Národný bezpečnostný úrad (NBÚ) Juraj Lukáč, náčelník Lesoochranárskeho zoskupenia VLK so sídlom v Tulčíku v okrese Prešov. Dôvodom je skutočnosť, že Krajský úrad (KÚ) v Prešove odmieta poskytnúť VLK-u údaje z lesného hospodárskeho plánu (LHP) užívateľom a vlastníkom lesov, ktorí neprešli bezpečnostnou previerkou NBÚ.
Štatutárny zástupca VLK-a požiadal zároveň požiadal NBÚ o preverenie skutočnosti či sa nezabezpečením potrebných podmienok na ochranu utajovaných skutočností KÚ v Prešove nedopustil správneho deliktu v zmysle zákona o ochrane utajovaných skutočností a či poskytnutím LHP osobám bez oprávnenia oboznamovať sa s utajovanými skutočnosťami sa pracovníci príslušného odboru KÚ nedopustili trestného činu ohrozenia dôvernej skutočnosti a vyhradenej skutočnosti v zmysle paragrafu 173 Trestného zákona.

Priamou kompetentnou osobou, ktorá Lukáčovi niekoľkokrát odmietla sprístupniť informácie z LHP z rôznych oblastí Prešovského kraja je vedúci odboru KÚ v Prešove Jozef Kulan. Bránil sa tým, že informácie sú utajovanou skutočnosťou so stupňom utajenia \"vyhradené\" a že zoskupenie nie je oprávnené mať k takýmto údajom prístup. Podľa Lukáča sú LHP základným nástrojom hospodárenia v lesoch, schvaľujú sa na obdobie desiatich rokov a sú významným informačným zdrojom pre občanov, ktorých zaujíma stav ich prírodného prostredia. VLK sám vlastní a užíva vyše 220 hektárov lesa a na toto územie má kompletný LHP. Bezpečnostnú previerku nemá. VLK disponuje informáciami, že KÚ v Prešove bežne poskytuje LHP užívateľom a vlastníkom lesov, ktorí bezpečnostnú previerku tiež nemajú. Ak je pravdivé tvrdenie o utajení LHP, znamená to zároveň, že KÚ v Prešove tým sústavne porušuje zákon o ochrane utajovaných skutočností.
Kulanovi VLK udelil pred pár dňami svoju celoslovenskú cenu Smraškod 2003 ako osobe, ktorá \"najvýraznejším spôsobom prispela k zhoršeniu alebo konzervovaniu zlého stavu v oblasti životného prostredia\".

(jj)
 

Vyberte región